Kezdőlap

Föld-Víz hőszivattyú

A felhasználható, kinyerhető energia szempontjából a Föld-Víz hőszivattyúk a Víz-Víz hőszivattyúk után a második helyen állnak. A rendelkezésre álló szabad földterület függvényében lehetőségünk nyílik földkollektoros vagy földszondás hőszivattyú alkalmazására. A felső talaj réteg úgy 100 méter mélységig a besugárzott napenergiát és a föld belsejéből érkező geotermikus energiát tárolja.

A Föld-Víz hőszivattyúk meglehetősen nagy föld területet igényelnek, a kellő hőenergia előállításához. Ha nincs elegendő helyünk ilyen földkollektor telepítésére, a földszondás kivitel a megfelelő választás. A Föld-Víz hőszivattyúk alkalmasak passzív hűtés ellátására is, így kellemes hőmérsékletet biztposíthatunk egész évben lakásunkban.

Föld-víz hőszivattyú (földkollektoros kivitel)

A földkollektoros hőszivattyúk a felső talajréteg hőjét hasznosítják, amit a napsugárzás és eső közvetít. A fagynak ellenálló szigetelt csövek 1.2 - 1.5 méter mélységben kerülnek elhelyezésre. Annak érdekében, hogy ne okozzunk kárt a kisebb kerti növényekben, virágokban, cserjékben a csövek egymástól minimum 30 cm-re kerülnek elhelyezésre. Maga a földkollektor csövek és a hozzá tartozó szerelvények költsége viszonylag alacsony a szükséges földmunkák költségéhez képest.

Föld-víz hőszivattyú (földkollektoros kivitel) előnyei:

 1. jó COP : 4.5-5 (B0 - 0 °C fokos talajhőmérsékleten mérve)
 2. állandó COP vel működik
 3. >passziv hűtés kialakításának lehetősége
 4. a jövőbeni működés teljesen biztosított
 5. nem szükséges alternatív fűtési rendszer

Föld-víz hőszivattyú (földkollektoros kivitel) hátrányai:

 1. nagy földmunkát igényel
 2. hűtheti a fák gyökerét (min 2m távolságot kell tartani)
 3. nagy területet igényel (2-2.5 x a fűtött terület)

Föld-víz hőszivattyú (földszondás kivitel)

A földszondás hőszivattyú csöveit 60-100 méteres lyukakba helyezik, egy lyukba rendszerint 4 db (2 előremenő, 2 visszatérő) KPE cső kerül. A furatokat minimum 5 méterre kell elhelyezni egymástól, melyek a legmagasabb ponton egy osztó-gyüjtő szerelvényhez kapcsolódnak. A körök szakaszolható kialakításuak.

Föld-víz hőszivattyú (szondás kivitel) előnyei:

 1. jó COP : 4.5-5 (B0 - 0 °C fokos talajhőmérsékleten mérve)
 2. állandó COP vel működik
 3. passzív hűtés kialakításának lehetősége
 4. a jövőbeni működés teljesen biztosított
 5. szinte bárhova telepíthető
 6. nem szükséges alternatív fűtési rendszer

Föld-víz hőszivattyú (szondás kivitel) hátrányai:

 1. drága telepítés : fúrás
 2. nagy földmunkát igényel


Vissza Tovább

English language Napenergia Napkollektorok Napelemek Hőszivattyúk Általános Hőszivattyú Hőszivattyú típusok - Levegő-Víz - Víz-Víz - Föld-Víz Hőszivattyús hűtés Költség Kalkulátor Hőszivattyú beszállítók CONERGY CTC HAUTEC DIMPLEX EURONOM WEIDER Árak, Referenciák Rendszerárak Árlista Pályázat - Hitel Árajánlat kérés Referenciák + -