Kezdőlap

Levegő-Víz hőszivattyú - legelterjedtebb hőszivattyú fajta, mindenhová telepíthető

A levegő mindenhol jelenlévő energia forrása a hőszivattyúnak, így bárhol és bármikor felhasználató. A Levegő-Víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely a levegőt beszívja majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete annál kevesebb hőenergia hasznosítható belőle, ami azt jelenti, hogy azonos belső levegő hőmérséklet eléréséhez több befeketett elektromos áram szükséges. Így mondhatjuk, hogy a hőszivattyú COP értéke a hőmérséklettel arányosan változik. A Levegő-Víz hőszivattyú COP teljesítmény tényezője a legkisebb a Víz-Víz és Föld-Víz hőszivattyúk mellett, de az egyszerű és olcsó telepítése, kis helyigénye miatt a legelterjetebb hőszivattyú típus.

Levegő-víz hőszivattyú előnyei:

 1. szélsőséges hőmérsékletek között (-25 °C - +30 °C) is alkalmazható
 2. egyszerűen, olcsón telepíthető
 3. nem igényel előkészítést
 4. bárhova telepíthető
 5. könnyen integrálható a meglévő fűtési rendszerbe
 6. a föld és vizes hőszivattyúkhoz képest kisebb beruházást igényel
 7. kül- és beltéri típusok egyaránt léteznek

Levegő-víz hőszivattyú hátrányai:

 1. alacsony COP : 2.6-3.5 (A2 - +2 °C fokos levegőn mérve)
 2. hőmérséklet függő COP
 3. alternatív fűtési rendszert igényel
 4. beltéri kivitel esetén zajhatás (54 dB) figyelembe vétele

Az átlagos évi középhőmérséklet a fűtési időszakban

Magyarországon az átlagos évi középhőmérséklet a fűtési időszakban +4 °C. A Levegő-Víz hőszivattyúk COP teljesítmény értéket, amint az fentebb már láttuk +2 °C-on adják meg (COP : 2.6 - 3.5 A2), ami azt jeleni, hogy Magyarországon a fűtési időszakban a +4 °C-os középhőmérsékleten jobb teljesítményt ér el a hőszivattyúnk, magasabb a COP értéke. Tehát 1 kWh befektett elektromos energiával több mint 2.6-3.5 kWh hőenergiát állít elő a készülék. A hőszivattyúk még akár a -25 °C hőmérsékleten is képesek gazdaságosan hőenergia előállítására, így szinte a teljes fűtési szezonban képesek a biztosítani házunk hőigényét.

Beltéri Levegő-Víz hőszivattyúk

Esztétikai vagy egyéb okokból, ha nincs lehetőségünk elhelyezni a hőszivattyút a kertben, szabadban, lehetőségünk van beltéri Levegő-Víz hőszivttyú telepítésére. Az általános célú hőszivattyúk nem igényelnek 1-2 m2 nél nagyobb területet, elhelyezhetőek kamrába, pincébe, gardrób szobába. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók a tökéletes hangszigetlésre és rezgés csillapításra. Biztosítani kell az akadálytalan légáramlást a hőszivattyúhoz és a kondenzátum elvezetését.

Kültéri Levegő-Víz hőszivattyúk

Kültéri levegős hőszivattyúk közvetlenül a forráshoz telepíthetőek azaz a szabadban bárhová. Figyelembe kell venni az akadálytalan légáramlás biztosítását, a zajhatást, megfelelő alapozást kell biztosítani és a hozzáférést is lehetővé kell tenni. A környezeti hatásoknak ellenálló burkolattal vannak ellátva a kültéri hőszivattyúk, így tetszőleges helyre telepíthetőek. A meglévő fűtési rendszerhez történő csatlakozást 2 hőszigetlet csövön keresztül oldhatjuk meg, az előremenő és a visszatérő ágak kivezetésével. Ezen kívül biztosítani kell még az elektromos táp ellátást is.Vissza Tovább

English language Napenergia Napkollektorok Napelemek Hőszivattyúk Általános Hőszivattyú Hőszivattyú típusok - Levegő-Víz - Víz-Víz - Föld-Víz Hőszivattyús hűtés Költség Kalkulátor Hőszivattyú beszállítók CONERGY CTC HAUTEC DIMPLEX EURONOM WEIDER Árak, Referenciák Rendszerárak Árlista Pályázat - Hitel Árajánlat kérés Referenciák + -